Podnikať, či nepodnikať? To je otázka!

IKona hodín

4 min čítania

Ikona kalendáru

08.01.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Vyčkávať na pravidelnú výplatnú pásku alebo sa načiahnuť za bohatstvom- dilema, ktorá podaktorým v určitých štádiách života nedá spať. Ako zamestnanec máme k dispozícii stabilné finančné ohodnotenie a aké-také istoty, zatiaľ čo podnikanie nás okrídľuje a otvára možnosť k značnému kapitálu, avšak s rizikom straty aj posledných nohavíc. Ako teda zistiť, ktorá možnosť je najvýhodnejšia pre mňa? Jedným zo spôsobov je individuálna analýza výhod a nevýhod podnikania, na základe ktorej sa rozhodnete, či vo vás tkvie podnikateľský duch.

Výhody a nevýhody podnikania


Nikto vám nerozkáže: Nespútaní jedinci odjakživa inklinovali k podnikateľskej dráhe najmä preto, aby mohli mať v práci hlavné slovo. Namiesto vyšliapaných chodníkov si na ceste za úspechom vydupávajú vlastné. V praxi to znamená, že rozhodujú nad všetkým od voľby marketingovej stratégie až po dizajn produktu. Skutočnosť, že podnikateľom nikto nekáže čo a ako majú robiť môže pôsobiť odstrašujúco, no zároveň vzrušujúco a oslobodzujúco. Ak im pri výkone práce nevyhovujú isté postupy, okamžite ich môžu nahradiť. Takýto prístup k práci môže byť pre niektorých ľudí smerodajný.

Nie všetky nápady padnú na úrodnú pôdu: Podnikateľovi nikto nezaručí úspech. Nech začínate s akokoľvek prevratným a premysleným nápadom je tu šanca (vo väčšine prípadov dosť veľká), že si na súčasnom trhu vylámete zuby. Nevyspytateľná cesta podnikania nie je pre tých, ktorí nedokážu čeliť rizikám a sklamaniam. Veci sa celkom nevyhnutne pokazia a vy sa budete musieť učiť na vlastných chybách.

Nekonečná voľnosť: Čas je drahocennou komoditou, s ktorou väčšina z nás manipuluje nedbalo. Vždy sa nájde trilión miest, ktoré chceme navštíviť, ľudí, s ktorými sa chceme stretnúť, no vždy nám plány stroskotajú na „nemám na to čas“. Úspešní podnikatelia, napriek tomu, že môžu mať neskutočne veľa povinností, sú absolútnymi pánmi svojho času. Sami si určia, koľko práce dnes zvládnu a na čo všetko sa vykašľú.

Všetko si „zacvakáte“ sami: Samozrejme, kvalitné poistenie a penzijné účty si môžete zaobstarať aj sami, ale, ruku na srdce, je niečo náramne uspokojujúce, keď tieto záležitosti financuje za vás zamestnávateľ. A to sme sa ešte nezačali baviť o odvodoch.

Výška platu záleží len od vás: Ak ste súčasťou väčšej firmy, napríklad fabriky, váš plat ostáva rovnaký aj v prípade, keď sa spoločnosti podarilo strojnásobiť obraty. Ak sa však darí vašej firme, darí sa VÁM.

Zbohom prokrastinácii: Všetky výhody a nevýhody podnikania sú len dve strany jednej mince. Ako podnikateľ si vytvárate vlastný časový harmonogram, čo vám dáva nekonečnú slobodu. Na druhej strane však musíte disponovať obrovskou dávkou disciplíny, pretože problémy s prokrastináciou a sústredením by vás mohli stáť biznis.

Pyžamový život: Váľať sa celý deň v pyžame je jednou z výsad, ktorej môžete ako úspešný podnikateľ holdovať plnými dúškami. Niektorým jednoducho nevyhovujú hodiny v sedemmíľových opätkoch alebo sa roztápať v prepotených oblekoch.

Na ružiach vám nikto iný neustelie: Radosť z pravidelnej výplaty môže zamestnancom závidieť nejeden podnikateľ. Obzvlášť, ak sa stôl začína prehýbať pod účtami za dom a ostatnými výdavkami. Finančné riziko, ktoré podnikatelia musia nevyhnutne vláčiť na ramenách, môže pôsobiť stresujúco. Na druhú stranu, vzrušenie zo stresových situácií býva lákadlom podnikavých dobrodruhov, ktorí sa rozhodli zbohatnúť touto cestou.
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!