Peniaze a šťastie: Do akej miery spolu súvisia?

IKona hodín

2 min čítania

Ikona kalendáru

19.04.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Koľko peňazí stojí šťastie? Odpovede na túto otázku sa naprieč našou malou krajinou líšia. Niekto je šťastný, ak zarába v priemere aspoň 600-700 €/mesačne, iný zasa, ak má peniaze na nájom, aby sa nemusel nasťahovať späť k rodičom. Pozitívna psychológia hovorí, že šťastie sa rodí už v momente, keď má človek pokryté všetky základné potreby ako jedlo, strechu nad hlavou atď. Núka sa teda otázka: na čom naozaj záleží?

Profesie, v ktorých sú ľudia šťastní


Základným determinantom hladiny šťastia je spokojnosť s našou prácou a sociálnymi vzťahmi. Hľadanie vhodného zamestnania často odveje človeka na pozície, ktoré ho vnútorne nenaplňujú, zatiaľ čo plat môže byť viac než fajn. Ide o základný problém, ktorému sa však dá systematicky vyvarovať.

Pred výberom stabilnej pracovnej pozície „okoštujte“ čo najviac profesií, najmä tie, o ktorých si myslíte, že ľudia v nich sú šťastní. Ak sa v nejakej ocitnete, nepýtajte sa zamestnancov, čí sú šťastní. Ľudia majú tendenciu odpovedať, že sú, pretože o tom presvedčili samých seba. Miesto toho porovnajte viacero spoločností a zhodnoťte výsledok ešte predtým, ako si vytvoríte teplé hniezdočko v jednej z nich. Poznámka: najideálnejšou taktikou, najmä pre študentov, sú krátkodobé brigády a stáže, pretože pri nich nemáte čo stratiť.

Sociálne vzťahy a sex


Ak sa vám podarilo nájsť vhodnú pracovnú pozíciu, začnite sa sústrediť na socializáciu s kolegami, pretože čo sa šťastia týka, spokojnosť v práci je dôležitá, no medziľudské vzťahy sú najpodstatnejšie.

Pod sociálnymi vzťahmi si mnohí z nás predstavia sex - najlepšie s jedným pretrvávajúcim partnerom. Je to známy fakt, ktorý vo veľkej miere ovplyvňuje našu produktivitu, a teda aj celkovú spokojnosť s pracovnou pozíciou. Peniaze totiž môžu rozhodnúť o tom, koho si zoberieme, ale nemajú dosah na to, koľko sexu s partnerom budeme mať.

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!