Ohováračky na pracovisku rozkladajú medziľudské vzťahy: Ako sa brániť?

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

22.01.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Ohováranie je ako ázijský turista: kdekoľvek na svete sa nachádzate, on je tam tiež. Na pracovisku je nanajvýš prirodzené rozoberať s kolegami témy, ktoré vôbec nesúvisia s chodom danej spoločnosti. Rovnako normálne sú aj príležitostné hĺbkové analýzy životov spolupracovníkov, ktorí práve nestoja vedľa vás. Problém začína až v okamihu, keď medzi vetami začnú syčať úmyselné nepravdy, lži a klebety, ktoré rozkladajú medziľudské vzťahy.

Ohováranie neprítomných je hlavnou súčasťou naších rozhovorov. Keby sa celé ľudstvo zišlo na jednom mieste, za chvíľu by sme nemali o čom hovoriť.“ (Jan Neruda)

Je vôbec možné tomu všetkému uniknúť? Ako sa dá vymaniť zo slizkého závozu ohovárania, keď už pri rannej káve v kuchynke začne Miro za chrbtom nakladať na Tibora, že už stráca prehľad o tom, s ktorou babou vlastne teraz chodí? Postup je nasledovný: zatnutú päsť vystrčte do hora so slovami „Stop ohováraniu!“. A aby ste pre zmenu naozaj aj niečo urobili, dodržujte nasledovné praktické rady.

Keď dávajú, tak ber. Keď ohovárajú, tak utekaj!

Nechajte vaše nohy vyjadriť názor za vás.

Fakt prepáč, ale blíži sa mi deadline na zadanie pre marketingové oddelenie, musím to ísť naozaj rýchlo dokončiť.
Napríklad aj takto sa dá pohodlne a bezpečne vyvliecť z akýchkoľvek nekalých konverzácií, uprostred ktorých sa môžete náhodne vyskytnúť.

Rozdúchajte konverzáciu iným smerom

Ak sa už rozhodnete zotrvať v skupine „ohováračov“, snažte sa konverzáciu pohnúť zdravším smerom. K dispozícii máte nekonečné množstvo nepracovných tém od najnovšieho Star Wars filmu až po migračnú krízu očami Donalda Trumpa. Zahovorte ohováranie!


Staré dobré ignorovanie

Slová majú obrovskú moc aj v prípade, keď sa ich rozhodneme úplne vynechať. Predstavte si situáciu, že kolega celý roztrasený pristúpi k vám a nedočkavo sa zo seba snaží vysúkať nové informácie o vzťahu Janky z recepcie a Fera zo skladu. Skúste len prevrátiť očami a mlčať. Dotyčný veľmi rýchlo pochopí, že o informácie podobného typu na danom pracovisku nie je záujem a pravdepodobne s tým prestane.


Akonáhle si vydobyjete reputáciu osoby, ktorá má nulový záujem o ohováranie na pracovisku, „ohovárači“ vás prestanú konfrontovať s novými pikantnými zisteniami.
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!