5 užitočných rád, ako napísať dobrý životopis

IKona hodín

7 min čítania

Ikona kalendáru

10.11.2017

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

Poctivo vypracovaný životopis nie je len vašou vstupenkou k želanému zamestnaniu, ale taktiež dokumentom, ktorý nepriamo vypovedá o vašom charaktere a osobnosti. Ak sa teda rozhodnete napísať životopis plný nič nehovoriacich fráz, s gramatickými chybami a navyše ho rozpošlete viacerým zamestnancom, dobrovoľne si znižujete šance na úspech. A pritom je to úplne jednoduché. Stačí sa pridržiavať týchto päť rád a váš životopis sa môže stať dôvodom vašej vysnívanej kariéry!

1. Dodržujte štruktúru životopisu

Primárnou úlohou životopisu je vás predstaviť. Kto ste, čo viete a čo všetko ste v živote dosiahli (samozrejme uviesť len informácie, ktoré zaujímajú konkrétneho zamestnávateľa). Najideálnejšou voľbou je štruktúrovaný životopis, nakoľko jeho stručnosť a koncíznosť sú presne tie vlastnosti textu, ktoré vás vyradia z hromady klasických, či beletrizovaných životopisov. Dobrý životopis by mal obsahovať tieto informácie:  

  1. Osobné údaje - viackrát si skontrolujte ich správnosť; pri udávaní emailovej adresy sa preferuje nepoužívať adresy typu veselaovecka447@azet.sk, radšej si založte serióznejšiu emailovú adresu; nepíšte osobné informácie, o ktorých zamestnávateľ nemá právo vedieť (sexuálna orientácia, politické presvedčenie, rodinný stav...).
  2. Dosiahnuté vzdelanie - uveďte najvyšší stupeň dosiahnutého vzdelania, nezabudnite na celý názov školy a vyštudovaného odboru; v prípade, že vaša diplomová práca mala súvis s prácou, o ktorú sa uchádzate, určite ju spomeňte v životopise; uveďte všetky školenia, kurzy či semináre, ktorými ste prešli a ktoré majú súvis s danou pozíciou; za zmienku môžu stáť aj vedomosti, ktoré ste nadobudli samoštúdiom.
  3. Pracovné skúsenosti - stručne a jasne opíšte všetky pracovné miesta, ktoré ste vystriedali (v prípade, že ich bolo príliš mnoho, stačia posledné tri); ak sa niektoré vaše predchádzajúce pracovné pozície akokoľvek týkajú práce, o ktorú sa práve uchádzate, opíšte ich dopodrobna - pracovnú náplň, názov firmy, rok nástupu, rok odchodu.
  4. Jazykové znalosti - pravdivo informujte o jazykoch, ktoré ovládate a hlavne, na akých úrovniach, nakoľko sa môže stať, že vás personalista na výberovom konaní zaskočí s pokročilou angličtinou (pretože ste to v životopise mali uvedené) a vy sa budete rukami nohami brániť na úrovni začiatočníka.
  5. Ostatné informácie - patria sem počítačové znalosti; vodičský preukaz; vaše vlastnosti (klady a zápory); hobby; referencie od vášho predchádzajúceho nadriadeného; k životopisu je veľkou výhodou priložiť motivačný list, ktorým sa konkrétnemu zamestnávateľovi predáte.

2. Fotografia

Prítomnosť fotografie v životopise má svoje svetlé aj tmavé stránky. Ak je žiadaná priamo od zamestnávateľa, musíte ju mať. Ak však daná pozícia nevyžaduje mať reprezentatívny vzhľad, osobne sa prikláňame k názoru, že je lepšie fotografiu vynechať. A to z jednoduchého dôvodu - môže vám uškodiť. Fotografiou však možno naviazať osobnejší vzťah s personalistom skôr ako sa dostanete na pohovor. Ak sa už teda rozhodnete fotografiu k životopisu priložiť, dbajte na to, aby nebola provokatívna či vulgárna. Nepoužívajte fotky z dovoleniek, fotky na ktorých nie ste kompletne oblečení. Nie je nutné, aby zobrazovala celé telo, stačí usmiata tvár. Pamätajte však, že fotografia nerobí dobrý životopis!

3. Prílohy k životopisu

K prílohám životopisu je nutné priložiť formulku o osobných údajoch, že bez vášho súhlasu nesmie nikto vaše osobné údaje zasielať iným osobám. Ak si to želáte, napíšte presne komu je to dovolené a na akú dobu. Výhodnou prílohou býva motivačný list, ktorý musí byť vypracovaný priamo k danej pozícii. Presviedčate v ňom zamestnávateľa o tom, že práve vy ste najvhodnejší kandidát pre pracovnú pozíciu. Ďalšími prílohami môžu byť vaše diplomy či rôzne doklady, na základe ktorých vás ľahko identifikujú.

4. Najčastejšie chyby

- Dĺžka životopisu - najideálnejšie jedna až tri strany A4.
- Gramatické chyby (dobrý životopis musí byť bezchybný), prehnane formálny jazyk, používanie fráz (som spoľahlivý, pracovitý...).
- Komplikovaná forma životopisu - zložité slová a vety ťažké na pochopenie.
- Zasielanie toho istého životopisu viacerým zamestnávateľom - nerobte to. Ak vám naozaj záleží na danej pozícii, vypracujte si životopis zvlášť pre každú firmu. Nielen, že to zvýši vaše šance na úspech, ale dáte najavo svoj ozajstný záujem.
- Prílišná originalita - výhodou originálneho prístupu k tvorbe životopisu je fakt, že vás vytrhne z davu životopisov písaných podľa šablóny. Nepreháňajte to však s ňou, aby nemala opačný účinok.

5. Čo do dobrého životopisu nepatrí

Do životopisu sa nehodia informácie o vašom rodinnom stave, o sexuálnej orientácii, o náboženskom presvedčení, o vašom pôvode, rase, národnosti, váš zdravotný stav, či ste tehotná alebo vaše súkromné informácie (číslo kreditky, rodné číslo...). V prípade, že nemáte čistý register trestov a zamestnávateľ ho od vás ani nežiada, určite ho neprikladajte. Dobrý životopis by nemal obsahovať ani informácie, ktoré by vás mohli vystaviť diskriminácii či akémukoľvek útlaku.   

Využite možnosť rýchleho a jednoduchého vytvorenia CV priamo na našej stránke.

 

 

Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!