4 tipy, ako sa v živote rozhodnúť pre správnu profesiu

IKona hodín

3 min čítania

Ikona kalendáru

27.12.2016

Obrázok autora článku

Tím Proplusco

„Práca a zamestnanie nie je to isté. Zamestnanie nás živí, ale práca dáva nášmu životu zmysel.“

Všetci do nás hustia, že pri výbere životnej profesie máme nasledovať svoje sny. Je to však postačujúca taktika? Niekto by mohol argumentovať, že tak závažné rozhodnutie by nemalo byť poháňané čisto emocionálnym palivom, ale skôr ho kombinovať s racionálnym a kritickým drobnohľadom.

Ruku na srdce, je jasné, že záľuba v niečom v nás ešte nerobí odborníka, tak isto ako práca v nadnárodnej spoločnosti nás nemusí vnútorne naozaj uspokojovať. Ideálna profesia by mala byť medzníkom toho čo nás zaujíma a čo nám trošku aj ide. Checkni nasledovné riadky.

1.   Spytuj si vedomie
Svoju analýzu začni bombardovaním sa všetkými možnými otázkami: Pre aký typ spoločnosti chcem pracovať? Aké úlohy by som chcel riešiť? Vyhovuje mi práca s väčším počtom ľudí alebo preferujem malý tím? Čo od konkrétnej profesie očakávam? Som naozaj presvedčený o predošlých tvrdeniach? Pri spisovaní odpovedí pozoruj isté súvislosti, od ktorých by si sa mohol odraziť.


2.   Extrovert vs introvert
Voľba správneho pracovného prostredia je kľúčová. Dva protichodné rysy ľudskej povahy a osobnosti, extrovert a introvert, majú vo všeobecnosti veľmi odlišné požiadavky pri voľbe životnej profesie.

Napriek rozdielom však dokážu introvert aj extrovert vykonávať skvelú prácu aj v prípade, že pracujú v spoločnosti, ktorá sa viacej hodí tomu druhému typu osobnosti. Na konci dňa teda rozhoduje skôr miera vášho odhodlania a individuálne dôvody pre výber konkrétnej profesie.

3.   Aký životný štýl mi vyhovuje?
Niektoré väčšie spoločnosti, napríklad fabriky, vyžadujú niekoľkoročnú vernosť zamestnanca, kým sa mu rozhodnú navýšiť finančné ohodnotenie. Nie je to však len o peniazoch. Vnútorné uspokojenie z profesie, napríklad ako sociálny pracovník, môže jednotlivec dosiahnuť aj s menším platom. Ak „po šichte“ preferuješ ísť von do reštaurácie, cez víkendy cestovať a venovať sa koníčkom, tak ti odporúčame sústrediť sa skôr na pozície s vyššou mzdou.


4.   Takže aké sú možnosti?
Vytvor si súpis všetkých prijateľných profesií, s ktorými si sa v mysli pohrávali už dlhšiu dobu. Na jeho dĺžke nezáleží, no snaž sa vynechať pre teba menej pravdepodobné povolania. Zoznam postupne ohobľuj do reálnych kontúr a mal by ste mať k dispozícii profesie, ktorým by si rozhodne mal dať šancu!  
Zdielať článok:

Podobné články

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

09.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vek je len číslo! Presvedčte o tom vášho budúceho zamestnávateľa!

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

23.10.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Kariéra

Vyvarujte sa stresu v práci! Neškodí iba produktivite, ale aj zdraviu..

Minuatúra titulného obrázku článku
Ikona kalendáru

01.11.2016

IKona hodín

Ikona kategorií Kategórie: Študenti Kariéra

Využi letné prázdniny, zarob si peniaze a rozbehni kariéru!